AMSTERDAM - Bij een uit de hand gelopen Turks protest in Amsterdam zijn zondagmiddag verschillende mensen gewond geraakt. Onder de gewonden bevinden zich ook agenten.

De politie heeft vijf verdachten aangehouden, hoofdzakelijk voor openlijke geweldpleging. Dat liet de politie weten.

Het protest liep omstreeks 16.00 uur uit de hand. De demonstratie was gericht tegen de Koerdische arbeiderspartij PKK, die in Turkije strijdt voor Koerdische autonomie.

Woensdag kwamen 24 militairen om het leven en raakten er achttien gewond bij aanvallen van Koerdische rebellen op politie- en legerposten langs de grens met Irak

Koerdisch centrum

De demonstratie in het centrum van Amsterdam verliep volgens de politiewoordvoerder rustig, maar na afloop besloot een groep van zestig tot honderd mensen naar een Koerdisch centrum aan de Sloterkade te trekken. Daar sneuvelde een aantal ruiten en raakten Koerden en demonstranten slaags met elkaar. De politie probeerde beide groepen te scheiden.

Een handjevol agenten raakte lichtgewond. Hoeveel agenten exact verwondingen hebben opgelopen, weet de woordvoerder niet. "Die collega's zijn nog aan het werk. Zij hebben bijvoorbeeld een gekneusde duim. Daarvan horen wij het pas later."

Ook onder de Koerden en demonstranten zijn vermoedelijk gewonden gevallen. Hoeveel dat er zijn, is onbekend. De politiewoordvoerder verwacht dat niet alle gewonden zich zullen melden. De woordvoerder stelt dat als er mensen van een van beide partijen gewond zijn geraakt, ze dat vermoedelijk vooral aan zichzelf te danken hebben. "Dat hoeft niet aan het politieoptreden te liggen."

Kleinere groepjes

Omstreeks 18.00 uur was het bij het Koerdische centrum weer rustig. De groep viel in kleinere groepjes uiteen. In de buurt van het centrum moest de politie nog wel een aantal keer ingrijpen, maar dat is omstreeks 21.15 uur ook niet meer nodig.

Geruchten dat Koerden uit verschillende delen van het land onderweg zouden zijn naar de hoofdstad, kan de woordvoerder niet bevestigen. "Maar als er mensen onderweg zijn om te rellen, raad ik ze dat af. Wij zijn er zeer scherp op en we zijn met voldoende manschappen aanwezig om eventuele problemen aan te kunnen."

Goed ingeschat

De politie heeft het protest volgens de woordvoerder goed ingeschat. De demonstratie op het Museumplein zelf verliep zoals de politie had gepland, maar op het eind kwam er uit het niets een groep van tachtig jongeren die een Koerdisch centrum aan de Sloterkade bestormde.

Er waren slechts twintig agenten om hen tegen te houden, waardoor de jongeren door de politielinie wisten te breken, legde de woordvoerder uit.

De demonstratie is volgens de woordvoerder niet onderschat. "Dat er uit het niets zo'n grote groep jongeren verschijnt, kun je niet voorspellen." De jongeren hadden volgens hem niets met de demonstratie te maken. "Ze werden door de organisatie weggestuurd."

Rellen Turks protest in Amsterdam