DOORN - Het mausoleum van keizer Wilhelm II in Doorn wordt opgeknapt. Restaurateurs zijn de afgelopen week begonnen met werkzaamheden rond de tombe van de laatste keizer van Duitsland, die in 1918, na de Eerste Wereldoorlog, als balling naar Nederland uitweek.

Het is voor het eerst sinds de dood van Wilhelm II in 1941 dat het mausoleum wordt gerestaureerd, meldde een conservator van Huis Doorn zondag.

Om de grafkist van de keizer, die in het midden van het monumentale gebouwtje staat opgesteld, is ter bescherming een extra houten kist gemaakt.

De keizer heeft zijn laatste rustplaats in de tuin van Huis Doorn, het slot waar hij meer dan 20 jaar lang in ballingschap leefde.

Tijdelijk

Wilhelm II beschouwde het mausoleum overigens als tijdelijke rustplaats. Zijn wens was dat zijn lichaam een graf krijgt in Duitsland, zodra daar de monarchie is hersteld. Maar zoals het er nu uitziet, blijft de keizer voorlopig in Nederland.

De Rijksgebouwendienst voert de restauratie uit. Ook het huis waar de keizer woonde, ondergaat een opknapbeurt. De woonvertrekken van de keizer komen een voor een aan de beurt. Huis Doorn, dat tegenwoordig als museum dienstdoet, kan daardoor gewoon open blijven voor publiek.