AMSTERDAM - De demonstratie van Occupy in Amsterdam is zaterdagmiddag rond 14.00 uur begonnen vanaf het Beursplein.

Zo'n 500 mensen vertrokken van het protestkamp naar De Nederlandsche Bank, ''die onze belastingcenten weggeeft aan Griekenland'', zei een van de initiatiefneemsters.

Betogers liepen met spandoeken waarop teksten stonden als ''bankiers zijn rukkers'' en ''alleen samen delen zal de wereld redden''. Een groep demonstranten scandeerde: ''wij gaan de crisis niet betalen''.

Voordat de demonstratie in Amsterdam begon, riep een van de organisatoren de betogers op vreedzaam te demonstreren. Ook verzocht hij de mensen die in het Occupy-tentenkamp op het Beursplein verblijven, zich te gedragen.

''Ons doel is om hier lange tijd te blijven.'' Enkelen van hen waren betrokken bij vechtpartijen in de nacht van vrijdag op zaterdag. Sinds een week staan in Amsterdam en Den Haag tentenkampen van de protestbeweging.

Rotterdam

De demonstratie van Occupy in Rotterdam was zaterdagmiddag rond 15.00 uur afgelopen. De protestmars begon ongeveer om 13.15 uur vanaf het WTC-gebouw aan de Coolsingel. Zo'n 150 betogers liepen een route door het centrum, waarna ze weer terugkwamen bij het WTC.

Volgens een van de deelnemers is de demonstratie rustig verlopen. Occupy-deelnemers blijven net als andere dagen tot ongeveer 19.00 uur op het Beursplein. ''Voor onze eigen veiligheid kamperen wij hier niet'', legde een van de actievoerders uit.

Malieveld

In Den Haag heeft Occupy zaterdag belangstellenden uitgenodigd op het Malieveld om oplossingen te bedenken voor een betere wereld, aldus een van de actievoerders. Ook in Groningen, Winschoten en Nijmegen waren bijeenkomsten gepland.

Volgens een van de actievoerders in Den Haag zijn er wereldwijd grote Occupy-manifestaties gepland voor 29 oktober. Hij verwacht dan alleen al in de hofstad duizenden deelnemers.

Vijf vragen over de Occupy-beweging

Volg de Occupy-beweging op Twitter via NUlive

Bekijk foto's van de Occupy-beweging op NUfoto

Occupy-protestmars door Amsterdam