AMSTERDAM - De talkshow Voetbal International (RTL7) heeft vrijdagavond de Gouden Televizier-Ring 2011 gewonnen.

De talkshow met Johan Derksen en presentator Wilfred Genee kreeg 37 procent van de stemmen van het publiek. De andere genomineerde programma’s voor de felbegeerde publieksprijs waren The Voice of Holland (RTL4) en het AVRO-programma Wie is de mol?.

Drievoudig winnaar Mies Bouwman reikte de felbegeerde ring uit aan programmadirecteur Marco Louwerens van RTL7 tijdens de 46e editie van het Gouden Televizier-Ring Gala in theater Carré in Amsterdam.

Opmerkelijk genoeg had het winnende programma op hetzelfde moment een live-uitzending op de commerciële zender vanuit een studio elders in Amsterdam, waardoor Derksen en Genee niet in de gelegenheid waren zelf de ring op te halen.

Grote wijsneuzen

Hoewel Derksen persoonlijk niets heeft met de publieksverkiezing, zei hij in een reactie het geweldig te vinden dat het voetbalprogramma op een kleine zender en met veel minder kijkers dan de concurrentie de Gouden Televizier-Ring heeft gewonnen.

Ook kon hij het niet nalaten ''al die grote wijsneuzen'' op hun nummer te zetten, omdat ze eerder op de dag in de media hadden voorspeld dat Voetbal International nooit zou kunnen winnen. Derksen: ''We zijn ze te snel af.''

Zilveren Televizier-Ster

Jeroen van Koningsbrugge werd bij de mannen uitgeroepen tot tv-persoonlijkheid van het jaar en is bekend als teamcaptain in het RTL4-programma Ik hou van Holland en van het persiflageprogramma Neonletters (AVRO).

Hij won ook vorig jaar de Zilveren Televizier-Ster. De andere genomineerde heren waren Johan Derksen en Johnny de Mol.

Linda de Mol ontving de Zilveren Televizier-Ster bij de vrouwen en versloeg haar RTL-collega's Chantal Janzen en Wendy van Dijk. De Mol nam uitgebreid de tijd voor haar dankwoord. Ze droeg de prijs op aan haar ouders.

Talent Award

Guus Meeuwis heeft de Talent Award gewonnen. Van Koningsbrugge, zijn collega van Ik Hou Van Holland, heeft de prijs in ontvangst genomen, welke uit handen van Ad Visser kwam. Meeuwis liet via een videofilmpje weten zeer vereerd te zijn.

De twee genomineerde talenten die met lege handen naar huis gingen waren Erik Dijkstra (DWDD, Tour du Jour) en Rámon Verkoeijen van het BNN-programma De Klusjesmannen.

60 jaar televisie

Tijdens de awardshow kreeg het NCRV-programma Man bijt hond de prijs van het meest beeldbepalende programma uit de TV Canon over de afgelopen 60 jaar.

Behalve een eenmalige trofee had actrice Monique van de Ven een verrassing voor de makers van het programma dat al 13 seizoenen lang rond etenstijd in de Nederlandse huiskamers doordringt. De zendmast in Hilversum heet voortaan Man bijt hond, meldde Van de Ven namens de Nederlandse Publieke Omroep.

Gouden Stuiver

Taarten van Abel (VPRO) heeft de Gouden Stuiver voor het beste jeugdprogramma van het jaar gewonnen. De taartenbakker ontving de publieksprijs uit handen van Ria Bremer.

De andere genomineerde kinderprogramma’s waren het Sinterklaasjournaal en Het Klokhuis, beide van de NTR. Sinds de introductie van de prijs in het jaar 2000 is Het Klokhuis er met elf nominaties nooit in geslaagd een nominatie te verzilveren.