AMSTERDAM - De VVD in Amsterdam wil een einde maken aan het tentenkamp van de beweging Occupy op het Amsterdamse Beursplein.

Fractievoorzitter Robert Flos vindt dat burgemeester Eberhard van der Laan hierover in gesprek moet gaan met de betogers. Wat Flos betreft sluit het tentenkamp volgende week, liet het raadslid vrijdag weten.

''Het is niet goed dat er in de stad een permanente antiglobalistische minicamping ontstaat'', zegt Flos.

''Als de herfstvakantie voorbij is, vind ik het tijd voor het beëindigen van de Amsterdamse actie Occupy, zodat het Beursplein weer voor andere doeleinden beschikbaar komt.''

Overleg

Flos wil dat het actiekamp in goed onderling overleg wordt gesloten. Hij benadrukt geen ontruiming te willen door de politie.

Als de tenten er volgende week nog staan, gaat Flos de burgemeester donderdag formeel in de gemeenteraad op de kwestie aanspreken.

Van der Laan is in Brussel en kon vrijdag niet reageren. Zijn woordvoerster zei dat er geen einddatum is vastgelegd en dat de gemeente constant met de demonstranten en de politie praat over hoe het verder moet.

Tenten

Het aantal tenten voor de deur van het beursgebouw is in de eerste week flink toegenomen naar rond de 100. Om ruimte over te houden voor discussies met elkaar en de bezoekers, werd het kamp donderdag opnieuw ingericht.

De deelnemers van Occupy Amsterdam peinzen niet over vertrekken. ''We hebben goed contact met de autoriteiten en in tegenstelling tot Flos, die best een mening mag hebben, vragen wij de burgemeester juist of we mogen blijven'', zei een van hen.

Volgens fractievoorzitter Marieke van Doorninck van GroenLinks in Amsterdam is er geen reden het tentenkamp te sluiten ''zolang er niets aan de hand is en het vredig gaat''. 

Manifestaties

De Occupybewegingen in Nederland beginnen zaterdag aan de tweede protestweek met manifestaties in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Groningen en Nijmegen.

In Rotterdam begint rond het middaguur bij het WTC-gebouw aan de Coolsingel een protestmars. In Amsterdam is een mars gepland van het Beursplein naar De Nederlandsche Bank. In beide steden verzamelen betogers zich vanaf 12.00 uur.

Op het Malieveld in Den Haag begint rond die tijd een grote openbare manifestatie met debatten en workshops.

Ook in de provincie Groningen gaan demonstranten zaterdag de straat op om te protesteren tegen wat zij noemen ''de uitwassen van het kapitaal en de graaicultuur''.

Er staan bijeenkomsten gepland op de Grote Markt in de stad Groningen en in Winschoten bij de ING-bank. In Nijmegen is het Keizer Karelplein het middelpunt van demonstraties.

Vijf vragen over de Occupy-beweging

Volg de Occupy-beweging op Twitter via NUlive

Bekijk foto's van de Occupy-beweging op NUfoto

Occupy Amsterdam niet goed voor stad