TIEL - Door een grote stroomstoring in het westelijke gedeelte van de Betuwe, hebben vrijdagochtend zo'n 100.000 huishoudens enige uren zonder stroom gezeten.

De problemen waren rond 09.30 uur weer verholpen, aldus een woordvoerder van Liander. Huishoudens in Tiel, Zaltbommel en omliggende gemeenten hebben allemaal weer stroom.

De stroomstoring ontstond rond 07.15 uur naar aanleiding van een brand in een hoogspanningsstation in Tiel, zo meldde een woordvoerder van netbeheerder Tennet.

Tennet begon rond negen uur om de stroom in de Betuwe weer terug te zetten. Daardoor hadden rond negen uur een groot aantal huishoudens weer stroom

De politie laat weten vrijdagochtend overspoeld te zijn door 112-meldingen. Zowel de brandweer als de politie waren 's ochtends vroeg nauwelijks telefonisch te bereiken.

Treinverkeer

Ook het treinverkeer in de regio ondervond problemen door de stroomstoring. Rond 10.30 uur was het treinverkeer in de Betuwe echter weer genormaliseerd, meldde een woordvoerder.

Vooral reizigers op de trajecten Den Bosch-Utrecht en Eindhoven-Utrecht hadden in de ochtendspits veel last van de storing omdat geen treinverkeer mogelijk was. Op Geldermalsen stonden een paar honderd mensen lange tijd te wachten op treinen die niet kwamen.

Een bijkomend probleem was dat het telefoonverkeer met de busmaatschappijen die vervangend vervoer moesten regelen, lastig tot stand kwam, en dat door de stroomstoring ook de geluidsinstallaties op de stations niet werkten zodat reizigers nauwelijks konden worden geïnformeerd.

Telefoonverkeer

Door de stroomstoring had het mobiele telefoonnetwerk enige tijd last van een verminderde dekking op de gsm- en UMTS-netwerken, zo liet een woordvoerster van KPN weten.

Ook bij Vodafone hadden klanten last van een verminderde dekking. ''Daardoor konden mensen last hebben van minder of geen bereik. Ook merkten ze dit bij de overdracht van dataverkeer."

KPN meldde rond 09.30 uur dat de netwerken weer ''up and running" zijn.

Storing

De grote stroomstoring is de derde storing in die regio met een dergelijke omvang in 4 jaar.

In december 2007 zat hetzelfde gebied 2 dagen zonder stroom, als gevolg van een ongeval met een defensiehelikopter. Het toestel vloog tegen een hoogspanningsmast waardoor de kabel brak. De storing trof ongeveer 50.000 huishoudens in de Tieler- en Bommelerwaard.

Impact

De impact van de storing was enorm. Scholen bleven dicht. Winkels moesten hun deuren sluiten omdat kassa's en beveiligingsapparatuur niet meer werkten. De vele melkveehouderijen in het gebied kwamen in de knel omdat hun melkmachines niet functioneerden.

In december 2009 werden zo'n 100.000 tot 150.000 inwoners van Tiel en Zaltbommel getroffen door stroomuitval. Het probleem werd, net als vrijdag, veroorzaakt door twee defecte hoogspanningsstations.

Stroomstoring treft woningen Betuwe