AMSTERDAM - Het Beursplein in Amsterdam raakt vol nu het tentenkamp van de protestbeweging Occupy meer dan 100 tenten telt.

Donderdag worden algemene tenten vervangen en wordt het kamp op een nette manier opnieuw geordend zodat er meer ruimte overblijft voor het publiek dat overdag langskomt, zei een woordvoerder van Occupy Amsterdam.

''We willen de uitstraling van een transparant actiekamp en niet van een festivalterrein waar alles kriskras door elkaar staat.''

Veel tentjes moeten donderdag in de loop van de dag tijdelijk wijken voor de herschikking.

De openbaar toegankelijke legertent wordt afgebroken, omdat deze door de deelnemers als een donker hol wordt ervaren. Er komt een lichtgekleurd exemplaar voor terug ''zodat we elkaar tijdens de discussies weer kunnen zien'', aldus de initiatiefnemer van de operatie.

Aan eten is geen gebrek in het Amsterdamse tentenkamp, want de betogers krijgen volop donaties van sympathisanten. Overdag zijn er verschillende discussiegroepen.

Zaterdag houden de betogers in Amsterdam een protestmars vanaf het Beursplein naar De Nederlandsche Bank. 

Den Haag

Deelnemers van de Occupy beweging in Den Haag trekken voortaan iedere middag van het Malieveld naar het Plein om daar met voorbijgangers te discussiëren. De bijeenkomsten op het Plein in Den Haag zijn dagelijks van 13.30 tot 16.00 uur, meldde een woordvoerder donderdag.

De betogers willen daarnaast een of twee keer per week de Schilderswijk bezoeken om ideeën uit te wisselen en bewoners te betrekken bij discussies over armoede. Ook bereidt de groep een discussie voor over het financiële systeem op het Binnenhof met onder anderen SP-Kamerlid Emile Roemer.

Legertenten

Op het Malieveld staan donderdag 25 tenten, waaronder twee legertenten. In een daarvan wordt dagelijks gezamenlijk gegeten aan tafels en er staan gaspitjes en fruitmanden. Mensen uit de buurt brengen de betogers iedere ochtend ontbijt en 's avonds een warme maaltijd.

Vrijdag overlegt de gemeente met de organisatoren van Occupy Den Haag of het tentenkamp op het Malieveld kan blijven staan.

Vijf vragen over de Occupy-beweging

Volg de Occupy-beweging op Twitter via NUlive

Bekijk foto's van de Occupy-beweging op NUfoto

Occupy Amsterdam herschikt