AMSTERDAM - De gewezen bestuurvoorzitter van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) Nurten Albayrak keert voorlopig niet terug op haar post.

Albayrak werd eind september op non-actief gesteld nadat ze onder vuur was komen te liggen vanwege de hoogte van haar salaris.

In een kort geding eiste ze opheffing van haar schorsing, maar de rechtbank in Den Haag stelde haar woensdag niet in het gelijk.

Balkenendenorm

Albayrak verdiende zo'n 273.000 euro, ruim boven de balkenendenorm van 188.000 euro. Ze werd geschorst omdat ze 'inconsistente informatie had gegeven' over haar beloning.

Minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) heeft een extern onafhankelijk onderzoek in laten stellen naar het salarisvan de COA-baas en haar vermeende schrikbewind.

Slecht onderbouwd

De advocaat van Albayrak, Anita Verbeek, zegt met stomheid geslagen te zijn door het 'dramatisch slecht onderbouwde vonnis'.

Albayrak heeft volgens de rechter fouten gemaakt bij het doorgeven van salarisgegevens, die ze had opgevraagd bij de salarisadministratie.

"Als jouw baas jou vraagt wat je verdient en je vraagt P&O om een uitdraai. Mag je dan worden geschorst als je die uitdraai aan je baas geeft en er blijkt een fout in te zitten?", vraagt de advocaat zich af.

Controle

"We hebben ruimschoots erkend dat ze de gegevens had moeten controleren", vervolgt Verbeek. "Maar die fout is niet ernstig genoeg om iemand te schorsen."

Het spreekt volgens de advocaat ook in het voordeel van Albayrak dat ze minder zou zijn gaan verdienen als de fouten niet waren opgemerkt. Ze was volgens de raadsvrouw 'zeker niet' uit op persoonlijk gewin.

Schrikbewind

Behalve om haar salaris ligt de in Turkije geboren Albayrak ook onder vuur om haar bestuursstijl. Ze zou een schrikbewind hebben gevoerd en er zou vanwege haar dominante optreden een angstcultuur heersen binnen de organisatie.

De raad van toezicht van het COA is in afwachting van de resultaten van het onderzoek van Leers tijdelijk teruggetreden.

Voorzitter van de raad van toezicht is VVD-prominent Loek Hermans. De 46-jarige Albayrak is ook lid van de VVD en schreef in 2005 mee aan het Liberaal Manifest.

Albayrak niet terug bij COA