HARDERWIJK - De Orka Coalitie en het Dolfinarium Harderwijk liggen verder uit elkaar dan ooit in de ruzie die zij hebben over de toekomst van orka Morgan.

Het dolfinarium riep de tegenstanders zondag op om de strijdbijl te begraven.

Daarop reageerde de Orka Coalitie woensdag met de aankondiging van een nieuwe rechtszaak en de beschuldiging dat het dolfinarium tot nu toe niets heeft gedaan om te proberen of Morgan in het wild zou kunnen leven.

Staatssecretaris Henk Bleker van Natuur besloot vorige week dat Morgan overgebracht mag worden naar een zeezoogdierenpark op Tenerife.

Dat is de oplossing die het dolfinarium voorstaat, maar de Orka Coalitie denkt dat het dier beter af is tussen zijn mogelijke familieleden voor de kust van Noorwegen.

Stappenplan

Morgan zou dan met een stappenplan aan de vrijheid moeten wennen. Om te voorkomen dat de orka mogelijk al deze week wordt overgebracht naar Tenerife heeft advocaat Marq Wijngaarden van de coalitie dinsdag beroep ingesteld tegen het besluit van Bleker.

Volgens de Orka Coalitie wordt internationale regelgeving overtreden door Morgan naar Tenerife te brengen zonder dat is uitgeprobeerd of het dier weer in vrijheid kan leven. Bovendien, zo stelt de groep, is het zeezoogdierenpark op Tenerife een achteruitgang voor Morgan.

Agressief

De orka zou daar een nog kleiner bassin krijgen dan in Harderwijk. ''En de groep orka's daar is geen gezellige adoptiefamilie zoals het dolfinarium zegt, maar een agressieve groep dieren die elkaar aanvalt'', aldus een verklaring van de actiegroep.

Het Dolfinarium Harderwijk is teleurgesteld over de houding van de Orka Coalitie. Vooralsnog gaan de voorbereidingen om Morgan te verhuizen door.