AMSTERDAM - Hoewel het dinsdagochtend flink regende en waaide, gaat Occupy Amsterdam op het Beursplein gewoon door.

Tegen de tijd dat de beurs openging, stonden alweer tientallen actievoerders buiten. Veel daarvan hadden de nacht doorgebracht in een van de circa 60 tenten op het plein.

Volgens een deelneemster aan Occupy Amsterdam verliep de nacht zonder grote problemen. Er waaide alleen een tent bijna weg en een enkele keer maakten voorbijgangers vervelende opmerkingen.

Daar staat tegenover dat onder meer bedrijven de actie inmiddels steunen en gratis eten komen brengen.

Spandoeken

De actievoerders hadden de beurs 's nachts vol gehangen met spandoeken en beplakt met stickers, maar 's ochtends haalden ze die weer netjes weg. Dat hadden ze zo met de beurs afgesproken.

Veel van de deelnemers staan naar eigen zeggen niet constant op het Beursplein. Ze gaan overdag studeren of werken en komen 's avonds of op hun vrije dag terug.

Nijmegen

Een klein groep betogers van de Occupy-beweging heeft de nacht van maandag op dinsdag doorgebracht in tenten in het Valkhofpark in Nijmegen.

De groep zette maandagavond een tentenkampje neer in het historische park. Of ze daar mogen blijven zitten, was dinsdagmorgen nog niet bekend.

Volhouden

De Occupygroep in Nijmegen is volgens een actievoerder ''een gemêleerd gezelschap. Iedereen heeft andere zaken die in de wereld zouden moeten veranderen.''

De Occupy'ers willen hun actie in elk geval deze week volhouden en verwachten dat zich dinsdag meer sympathisanten zullen aansluiten ondanks de regen. 

Utrecht

De Occupybeweging heeft dinsdag ook voet aan de grond gekregen in Utrecht. Een aantal aanhangers zette in de loop van de middag tentjes op op het plein voor de ingang van het stadhuis.

Omdat de groep groeit, kon dinsdagmiddag nog niks over het aantal deelnemers worden gezegd. De actievoerders willen een aantal dagen blijven zitten.

Groningen

In de provincie Groningen gaan demonstranten zaterdag de straat op om te protesteren tegen wat zij noemen ''de uitwassen van het kapitaal en de graaicultuur''. Dat meldde de Occupygroep Groningen dinsdag.

Er staan bijeenkomsten gepland in de stad Groningen op de Grote Markt en in Winschoten bij de ING-bank. De bedoeling is dat mensen uit de regio die niet naar de Randstad kunnen, ook hun stem kunnen laten horen.

Vijf vragen over de Occupy-beweging

Volg de Occupy-beweging op Twitter via NUlive

Bekijk foto's van de Occupy-beweging op NUfoto