AMSTERDAM - Voor de werknemers in het gebouw Beursplein 5 in Amsterdam lag maandagochtend de rode loper uitgerold.

Ongeveer 150 betogers van de beweging Occupy, die op het plein de tweede nacht hadden doorgebracht in tentjes, heetten hen welkom met een erehaag en protestleuzen.

De handelaren konden ongehinderd naar binnen. Ontwikkelingshulporganisatie Wilde Ganzen mocht de beurs openen met de gongslag.

''Vandaag start onze campagne om de droogte in Kenia te overwinnen. Daar zullen de betogers achter staan'', zei Lex van Iterson van Wilde Ganzen bij binnenkomst. ''Een betere start kan een fondsenwerver zich niet niet wensen.''

Nepgeld

Op de rode loper verbrandden de betogers nepgeld voor het oog van de camera's. Ook organiseerden ze er een alternatieve beurs. Als ware beurshandelaren boden ze met het nepgeld tegen elkaar op in de strijd om zogenaamde aandelen met titels als stress, gezondheid, toekomst en vrolijkheid.

''Nee, we gaan de crisis niet betalen'', riepen de demonstranten, evenals: ''Our future, not your business''.

Roze mantelpak

De act met de alternatieve beurs was een initiatief van theatermakers Kamilla Hensema en Marc Oyserman, die voor de gelegenheid waren gekleed in een roze mantelpakje en een kostuum.

''Het gaat ons niet om de mensen die hier werken, maar om de werking van het instituut. Hier binnen ontbreekt het aan positieve, menselijke waarden. Dat wilden wij met onze aandelenverkoop duidelijk maken'', aldus Hensema. ''We delen met elkaar de zorg over het systeem, maar we delen nog geen eenduidige oplossing met elkaar."

Oyserman: ''We willen de mensen met de actie bewust maken dat de basis van het kapitalisme niet meer werkt en dat er iets nieuws voor in de plaats dient te komen.''

Het is maandag verder rustig bij de Occupy-actie in Amsterdam. Er zijn dan ook geen plannen om in te grijpen "Zolang de sfeer goed is, grijpen wij niet in. En de sfeer is goed", zegt een politiewoordvoerder maandag. Hij benadrukt dat de gemeente uiteindelijk besluit of moet worden ingegrepen.

Zondagnacht stonden rond de veertig tentjes op het Beursplein. Rond het middaguur waren volgens de politie nog ongeveer vijftig mensen aanwezig. De bezetters in Rotterdam waren na een nacht verdwenen, mogelijk vanwege de kou.

Vijf vragen over de Occupy-beweging

Volg de Occupy-beweging op Twitter via NUlive

Derde dag Occupy op Beursplein