AMSTERDAM - De tentjes die het beursplein in Rotterdam bezet hadden moeten houden zijn zondagochtend nergens te bekennen. "Misschien dat de kou de actievoerders heeft verdreven", zegt een politiewoordvoerder.

De politie heeft hen in ieder geval niet weggejaagd. "Zaterdagavond waren er nog ongeveer tien mensen op het plein. We weten niet of ze die avond al zijn vertrokken. Zo niet, dan zijn ze heel vroeg in de ochtend al gegaan."

De woordvoerder laat verder weten dat de actie kennelijk zonder incidenten is verlopen. "In de overdracht van de nachtploeg op de ochtendploeg wordt de actie niet eens genoemd."

Naar voorbeeld van Occupy Wall Street, de bezetting sinds 17 september in het beursdistrict in New York, werden ook in Nederland occupy-acties opgezet. Dat gebeurde in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam.

Amsterdam

De betogers van Occupy in Amsterdam ontwaken zondagochtend langzaamaan. Op het Beursplein staan ongeveer 50 tentjes en overal waar je kijkt, hangen protestbordjes en spandoeken. De nacht is zonder problemen verlopen, liet de politie weten.

Rond 10 uur lagen sommige actievoerders nog te slapen in hun tent na een lange nacht protesteren, anderen warmden zich aan een kopje koffie of veegden het plein aan. De eerste discussies werden alweer gevoerd.

De ingang van de effectenbeurs is volledig behangen met protestleuzen. Op de deuren staan teksten gekalkt als 'We kunnen best zonder jullie stinkgeld'.

Amper geslapen

Anna uit Amsterdam zit in haar slaapzak voor de tent. ''Ik heb amper geslapen, de hele nacht voerden mensen discussies. Heel bijzonder. Ik heb echt het idee dat we worden gehoord omdat er over de hele wereld actie wordt gevoerd.''

Ze gaat later op de dag naar huis om bij te slapen. ''Maar ik kom zeker terug en als het lang doorgaat, wil ik nog wel wat nachten hier doorbrengen. Het idee is dat er een soort stadje ontstaat, mensen zullen elkaar ook aflossen.''

Even verderop blikten Jorik en Simon uit Amersfoort terug op de, volgens hen, koude nacht. ''Maar ik heb lekker geknuffeld met andere actievoerders, daardoor kreeg ik het weer een beetje warm'', zei Simon. Ook zij gaan zondag terug naar huis. ''Ik moet werken, maar ik denk dat ik nog wel een paar dagen vrij neem als de actie eind van de week nog voortduurt'', voorspelde Jorik.

Den Haag

In Den Haag hebben sympathisanten de actievoerders voorzien van koffie. Met ochtendgymnastiek probeerden ze weer warm te worden na de koude nacht.

De politie lijkt er in Nederland gemakkelijker van af te komen dan de politie in de VS en Italië. In New York en Rome kwam het zaterdagnacht tot botsingen tussen betogers en politie. In Berlijn beëindigde de politie de actie door het plein schoon te vegen.

Bekijk de lezersfoto's van de Occupy-betogingen in Nederland op de special van NUfoto

Demonstranten Occupy houden vol