Vele honderden betogers bij Occupy-demonstraties
De demonstraties begonnen rond het middaguur in onder meer Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht.
Veel demonstranten hebben spandoeken bij zich. Daarop is onder meer te lezen: 'Stop uitbuiting van mensen en aarde', 'Belast de rijken, haal waar het geld zit' en 'De beste manier van handelen is die met een gesloten beurs'.
Ook kinderen doen aan de protestacties mee.
Toespraken
Op diverse plaatsen werden toespraken gehouden door betogers. In Amsterdam op het Beursplein kregen de sprekers een applaus van ruim een kwartier lang. Het geklap ging gepaard met muziek, gefluit en gejoel.
De actie in Amsterdam, die zich met name afspeelt rond het Beursplein, verloopt in een goede sfeer. De actie kent in principe geen eindtijd. Op het plein staan enkele tenten en actievoerders hebben aangegeven te blijven zolang het nodig is.
Volgens een politiewoordvoerster is het in principe verboden te slapen op straat, maar zal dit nu zolang het rustig verloopt worden gedoogd.
Den Haag
Ook in Den Haag werd een Occupy-actie georganiseerd. Rond 12.00 trokken zo'n 700 mensen van het Malieveld door de Haagse binnenstad naar het Plein om te demonstreren.
Later op de dag keren de actievoerders terug naar het Malieveld waar net als in Amsterdam tenten zijn opgezet. De demonstranten hebben in ieder geval tot maandag toestemming om daar te staan.
Rotterdam
In Rotterdam vindt eveneens op bescheiden schaal een Occupy-bijeenkomst plaats. Volgens een van de initiatiefnemers hebben zich op het Beursplein zo'n 100 tot 150 mensen verzameld.
''Het is allemaal heel gemoedelijk, met een muziekje en een drankje. We gaan er vanuit dat het nog wel drukker wordt'', aldus een woordvoerster.
In het centrum van Utrecht wordt op kleine schaal geprotesteerd door ongeveer 50 mensen.
Wall Street
De protesten volgen na de actie Occupy Wall Street in New York die begon op 17 september en zich wereldwijd als een olievlek uitbreidde. Betogers spreken zich uit tegen de macht van banken, de inhaligheid van bedrijven en de in hun ogen falende politieke elite.
In Amsterdam volgt de ene toespraak na de ander. Van 'gewoon Naomi', die in de samenleving verbinding mist en oproept eens wat meer naar elkaar te lachen, tot Menno die roept 'geld bestaat niet, maar machtsverhoudingen bestaan'. En tot een man die zegt: 'we weten dat de rest van Nederland hier eigenlijk met ons is'.
Er zijn ook bekende sprekers. Zo was politiek activist Roel van Duijn, bekend van de actiebeweging de Provo's uit de jaren zestig, bijvoorbeeld aan het woord.
Wanbeheer
"Ik vind het ontzettend goed dat er in de hele wereld een beweging in opstand komt tegen het wanbeheer van bankiers die maar met geld heen en weer smijten en achteroverdrukken, en ons daarmee afleiden van de echte problemen die er in de wereld zijn: zoals de ontsporing van het klimaat, de tegenstelling van arm en rijk, het feit dat de multiculturele samenleving niet tot stand komt", aldus Van Duijn.
"We zijn met z'n allen in een financieel moeras gekomen van mensen die niet met geld kunnen omgaan en vooral gedreven worden door hun eigen egoisme en hebzucht. Daar moeten we tegen in opstand komen."
Feestje
Op de acties is een divers publiek afgekomen. "Het is echt een feestje'', zei Bas de Vries, een van de initiatiefnemers. "Kinderen, mensen met honden en ouden van dagen, iedereen is er. De één is tegen kernenergie, de ander heeft een dementerende tante die 24 uur per dag in een luier loopt, weer een ander is boos op de banken of op Geert Wilders. Ik ben zo blij dat dit gebeurt.''
Niet iedereen op het plein is het ook met elkaar eens. Zo merkt iemand in het publiek op na een toespraak waarin wordt betoogd tegen het kapitalisme: 'het zijn allemaal communisten hier!'.