AMSTERDAM - Amsterdam gaat de openingstijden van horecazaken in de binnenstad niet verruimen.

 Dat blijkt uit de Horecavisie 2011-2014, die burgemeester Eberhard van der Laan aan de gemeenteraad heeft gestuurd. Belangrijkste redenen zijn de veiligheid en de belangen van omwonenden.

''Bovendien blijken de huidige afspraken zo beroerd nog niet als je het vergelijkt met andere steden in het buitenland'', aldus de woordvoerder van de burgemeester zaterdag.

Volgens Van der Laan komt het besluit tot het handhaven van het huidige beleid uit een ''zorgvuldige afweging van verschillende belangen''.

Akkoord

De horecavisie volgt op het programma-akkoord dat de collegepartijen PvdA, VVD en GroenLinks vorig jaar sloten. Diverse partijen in de gemeenteraad drongen bovendien aan op een verruiming van de openingstijden. Wel was als voorwaarde in het akkoord opgenomen dat de politie niet extra belast zou worden.

Verruiming van de openingstijden zorgt volgens het college naar verwachting niet voor spreiding van bezoekers die naar huis gaan, zoals voorstanders veronderstellen. In plaats daarvan verschuift het kritieke punt naar een moment dat er normaliter al minder politie op de been is.

Meer politie

Verruiming van de openingstijden - nu mogen kroegen doordeweeks tot 01.00 uur en in het weekend tot 03.00 uur openblijven - zou dan ook structureel meer inzet van politie vergen. Die extra agenten zijn er volgens de gemeente simpelweg niet.

Het stadsbestuur maakte eerder al bekend dat het op verschillende plekken in de stad nieuwe horecagelegenheden de kans wil geven 24 uur per dag open te blijven. Die moeten op locaties komen waar ze geen overlast veroorzaken en ze moeten iets toevoegen aan het huidige uitgaansleven.