AMSTERDAM - In navolging van Occupy Wall Street in New York en betogingen in tal van andere steden, demonstreert de beweging Occupy zaterdag vanaf 12.00 uur in Den Haag, Amsterdam en Rotterdam.

Op Facebook hebben zich meer dan 4200 betogers aangemeld voor de demonstratie op het Beursplein in Amsterdam en ruim 1300 voor de betoging op het Malieveld in Den Haag.

Occupy Rotterdam vindt plaats in cultuurcentrum Roodkapje. Actievoerders in Den Haag en Amsterdam zijn van plan daar te overnachten en de acties een permanent karakter te geven.

Volgens een woordvoerster van de gemeente Amsterdam is er nauw overleg geweest met de organisatie van de manifestatie. ''Er zijn maatregelen genomen om het goed te laten verlopen. De gemeente hoefde vooraf geen beperkingen op te leggen'', zegt ze.

De actie Occupy (bezet) Wall Street begon op 17 september en spreidde zich wereldwijd uit als een olievlek. Betogers protesteren tegen de macht van banken, de inhaligheid van bedrijven en de in hun ogen falende politieke elite.

Sympathie

Ook de Nederlandse varianten komen voort uit onvrede over het financiële systeem. De manifestaties zijn tevens bedoeld om solidariteit te uiten met de occupybeweging.

De SP en de FNV hebben hun sympathie uitgesproken. Ruim zes op de tien Nederlanders steunt de Occupy-acties, bleek uit onderzoek van Maurice de Hond. Zestien procent reageert afkeurend.

Wereldwijd

Zaterdag gaan in 951 steden in 82 landen betogers de straat op om te protesteren. Dat hebben de organisatoren van de wereldwijde beweging Occupy bekendgemaakt in Madrid, waar de protestbeweging begon.

De beweging mobiliseerde mensen via sociale netwerkmedia zoals Facebook en Twitter.

Bekijk alle lezersfoto's van de demonstraties op NUfoto