ROTTERDAM - Drie leden van motorclub Hells Angels zijn vrijdag opgepakt op verdenking van afpersing, vuurwapenbezit en drugshandel.

Dat maakte het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) bekend.

Een van de verdachten is een 34-jarige onderofficier en schietinstructeur bij de Koninklijke Landmacht, zo meldde het OM. De man is hangende het onderzoek geschorst, aldus het ministerie van Defensie.

De drie mannen komen uit Veenendaal, Arnhem en Soest. Het OM vermoedt dat ze betrokken zijn bij de afpersing van de exploitant van een uitgaansgelegenheid in Arnhem

Mede-exploitant

De ondernemer zou in september onder bedreiging van een vuurwapen en fysiek geweld afstand hebben gedaan van zijn belangen in de zaak. Een van de verdachten, een 37-jarige man uit Arnhem, is mede-exploitant van de zaak. De aangehouden militair werkt er als portier.

Rechercheurs hebben bij de doorzoeking van woningen van de verdachten en de uitgaansgelegenheid beslag gelegd op een verboden wapen, een stroomstootwapen en administratie. De verdachten moeten maandag voorkomen bij de rechter-commissaris in Utrecht.

Militaire rechtbank

De zaak komt niet voor de militaire rechtbank, zei een woordvoerder van het landelijk parket. De feiten zijn niet in militaire dienst gepleegd en twee verdachten zijn geen militair.

Volgens het ministerie van Defensie komt het incidenteel voor dat militairen lid zijn van de Hells Angels. ''Defensie is daar geen voorstander van. Helaas kunnen we het niet verbieden om lid te worden, omdat daar geen juridische basis voor is.

De Hells Angels vormen volgens de wet geen criminele organisatie en dus kunnen we er niets aan doen'', aldus een woordvoerder.