AMSTERDAM - De Universiteit van Amsterdam heeft een excuusbrief geschreven aan de Italiaanse ambassadeur in Nederland, Franco Giordano.

Die verliet donderdag boos de opening van een tentoonstelling nadat volgens hem in een toespraak premier Silvio Berlusconi werd beledigd.

Volgens het Amsterdamse studentenblad Folia vrijdagmiddag op de website. In het aan de universiteit gelieerde Allard Piersonmuseum is een expositie te zien over de Etrusken, die in het bijzijn van de diplomaat werd geopend met een toespraak van NOS-correspondente Andrea Vreede.

Vreede trok in haar praatje een parallel tussen de "op seks beluste Etruskische koningen" en de Italiaanse premier. Berlusconi is in eigen land verwikkeld in tal van schandalen vanwege zijn vermeende omgang met deel minderjarige prostituees.

Door het vertrek van Giordano en zijn gevolg kon de uitreiking van de tentoonstellingsgids donderdag niet doorgaan.

Brieven

Het relletje leidt tot een flinke briefwisseling: de UvA bood de ambassadeur vrijdag schriftelijk zijn verontschuldigingen over, terwijl de ambassadeur op zijn beurt een brief zou overwegen aan de Amsterdamse burgemeester Eberhardt van der Laan.

Van der Laan had donderdagavond al excuses aangeboden voor het incident, maar voegde daar tot teleurstelling van de diplomaat aan toe dat de universiteit 'juist de plek is voor vrijheid van meningsuiting'.

Rosenthal

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) heeft het incident vrijdag 'vervelend' genoemd. De bewindsman heeft die boodschap laten overbrengen aan de ambassadeur, liet hij na afloop van de ministerraad weten. Wat Rosenthal betreft, is hiermee de kous af.

"Ik vind het vervelend dat de ambassadeur van een bevriend land zich genoodzaakt voelt om een bijeenkomst te verlaten", zei Rosenthal.

De bewindsman velde geen oordeel over de uitspraken van Vreede, die donderdagavond aangaf geen enkele reden te zien om excuses aan te bieden. Wel vindt Vreede het vervelend dat de ambassadeur boos werd en wegliep.

Giordano is ondanks het incident vrijdag gewoon aanwezig in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, waar een ander deel van de expositie wordt geopend.