De Italiaanse ambassadeur Franco Giordano is donderdagmiddag tijdens de opening van een grote tentoonstelling over de Etrusken in het Allard Pierson Museum boos weggelopen.

Hij deed dit nadat NOS-correspondente Andrea Vreede premier Silvio Berlusconi vergeleek met op seks beluste Etruskische koningen.

Een woordvoerder van de Universiteit van Amsterdam, waar het Allard Pierson Museum deel van uitmaakt, heeft een bericht daarover op de website van het blad Folia bevestigd.

Burgemeester Eberhard van der Laan probeerde de rel nog te sussen, maar het mocht niet baten.

Persoonlijke titel

Vreede is werkzaam voor het NOS Journaal, maar hield de speech op persoonlijke titel. ''Ik heb een lezing gehouden waarin ik de wereld van de rijke Etruskische mannen van toen koppelde aan de Italiaanse mannen met macht van nu", legt Vreede uit. ''Natuurlijk ontkom je dan niet aan Berlusconi."

Ambassadeur Giordano, die geen Nederlands spreekt, verstond deze speech niet. Volgens de journaliste werd hij boos toen zij in haar verhaal een aantal negatieve Italiaanse termen bezigde die de Italiaanse pers met regelmaat gebruikt in artikelen over Berlusconi.

Belgenmop

''Ik vind het heel jammer dat mijn woorden tot deze commotie hebben geleid", stelt Vreede. ''Ik had totaal geen kwade bedoelingen."

Een zegsman van de Universiteit van Amsterdam laat in een reactie weten ''allerminst blij te zijn met het incident. Iemand zei dat het is alsof je een Belgenmop vertelt in het bijzijn van een groep Belgen. Dit kon niet door de beugel."