AMSTERDAM - Twee leden van een voetbalteam dat in mei betrokken was bij een schietpartij op de Spiegelgracht in Amsterdam, worden niet vervolgd voor poging tot doodslag op een agent.

Dat zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie. Ze werden verdacht van poging tot doodslag, maar het OM klaagt ze nu aan voor openlijke geweldpleging.

Een vriendengroep vierde destijds het kampioenschap van een team van de Amstelveense club Rkavic in de Amsterdamse binnenstad.

De agent opende het vuur op de mannen, omdat hij naar eigen zeggen door hen werd belaagd. De 31-jarige Michael Koomen overleed aan zijn verwondingen.

Bewakingscamera

Het incident bleek te zijn opgenomen door een bewakingscamera van een diamantair op de gracht. De beelden komen niet overeen met wat de politieagent heeft verklaard. Zo deelde de agent als eerste een klap uit en schoot hij meerdere keren achter elkaar, bevestigde een ingewijde die de beelden heeft gezien.

De woordvoerder van justitie wilde niet zeggen waarom de aanvankelijke verdenking van poging tot doodslag op de agent is afgezwakt. "Dat komt aan de orde in de inhoudelijke behandeling van de zaak."

Derde verdachte

Er was ook nog een derde verdachte betrokken bij het incident. Het OM kon daar niets over zeggen. Het OM onderzocht eerder of een van de verdachten zich schuldig had gemaakt aan poging tot diefstal van een dienstwapen.

''Die verdenking maakt ook geen onderdeel uit van de beschuldiging'', aldus de zegsvrouw.

De ouders van de man die door een politiekogel om het leven kwam, hebben aangifte gedaan tegen de agent.