RIJSWIJK - Een actievoerder van Greenpeace is vorige week opgepakt nadat hij bij het spoor waarover later een kerntransport zou rijden, een kistje had begraven.

Dat heeft de milieuorganisatie donderdag laten weten.

De man is aangehouden in Amsterdam. De politie was hem via het kenteken van zijn auto op het spoor gekomen. Hij is opgepakt wegens ''het opzettelijk veroorzaken van gevaar voor het spoorwegverkeer'', aldus campagnedirecteur Joris Thijssen.

Volgens hem is de man dinsdagavond op vrije voeten gesteld, omdat er onvoldoende reden was hem nog langer vast te houden. De rechter-commissaris heeft hem daarop laten gaan. Het KLPD liet dinsdag weten dat de man was opgepakt op verdenking van het opzettelijk verstoren van het treinverkeer.

Kerntransport

Dinsdag vertrok vanuit Borssele over dat spoor een kerntransport. Daartegen protesteert Greenpeace. De organisatie benadrukt dat met haar actie niemand in gevaar is gebracht. De arrestant zou dinsdagavond weer zijn vrijgelaten.

In het kistje, dat was begraven tussen de rails, zat een grote opblaasballon. Het was de bedoeling dat de ballon tevoorschijn zou komen als de trein met het kerntransport zou naderen, aldus campagnedirecteur Joris Thijssen. Daarop was een waarschuwingsteken tegen radioactiviteit te zien.

Gevaar

Het was niet de bedoeling om iemand in gevaar te brengen, zei Thijssen. Daarom zouden actievoerders de machinist van tevoren waarschuwen met rode lampen. Ook als de trein over het kistje heen zou rijden, zou er ''helemaal niets zijn gebeurd''.

Greenpeace was van plan geweest om drie van dergelijke kistjes met ''opblaasbare spandoeken'' te verstoppen. Doordat de politie lucht kreeg van de actie, ging dit gedeelte van het protest tegen het kerntransport niet door. De milieuorganisatie besloot niet eerder melding te maken van de mislukte actie, omdat ze haar protest op een andere wijze kon uiten.

Onderzoek

Het Openbaar Ministerie (OM) laat onderzoeken wat de gevolgen hadden kunnen zijn van het  gat tussen de bielzen van de rails.

De actievoerder gaf aan dat het om een ''ludieke actie'' ging. Maar het OM sluit niet uit dat het treinverkeer hierdoor werkelijk gevaar heeft gelopen. De activist had zich verkleed als medewerker van Strukton dat het spoor onderhoudt.

De actievoerder is nu op vrije voeten, omdat de onderzoeksrechter eerst wil weten of hij echt een gevaarlijke situatie heeft veroorzaakt. Politie en justitie zoeken overigens nog naar drie andere verdachten.

De 33-jarige Amsterdammer liep tegen de lamp doordat ze op heterdaad werden betrapt door een medewerker van ProRail. Hij noteerde het kenteken van het busje dat leidde naar een verhuurbedrijf in de hoofdstad. Een van de mannen bracht het busje die avond terug waarop hij werd aangehouden door de spoorwegpolitie.

Boos

Greenpeace is boos op de PVV, die zegt dat de milieuorganisatie levens in gevaar heeft gebracht bij een actie tegen een kerntransport. ''Het recht op protesteren is een grondrecht. We hadden verwacht dat de PVV aan onze kant zou staan. Het is heel raar dat de PVV nu zegt dat je je mening niet mag uiten'', aldus Thijssen.

Ook het CDA stelde dat Greenpeace mensen in gevaar heeft gebracht. ''Als de PVV en het CDA zich zo'n zorgen maken om de gevaarlijke kernafvaltransporten, dan moeten ze besluiten te stoppen met kernenergie en overstappen op schone energie'', aldus Thijssen.