ZEIST - De KNVB heeft 17 betrokkenen bij de rellen voor het Maasgebouw van Feyenoord een landelijk stadionverbod voor 6 jaar opgelegd.

Dat heeft de bond donderdag gezegd. De straf gaat per direct in.

Bij de ongeregeldheden op 17 september, voorafgaand aan de wedstrijd Feyenoord - De Graafschap, zagen enkele agenten zich genoodzaakt hun pistool te trekken.

Maximale straffen

Om de straffen te kunnen opleggen, had de KNVB gegevens nodig van de geweldplegers. De eerste informatie ontving de bond eind vorige week van het Openbaar Ministerie. Na de bewijslast aan eigen onderzoek te hebben onderworpen, zijn de maximale straffen conform de Richtlijn Stadionverboden van de KNVB opgelegd.

In de richtlijn is opgenomen dat wanneer gedragingen gericht zijn tegen spelers, trainers, coaches, de arbitrage en personen die belast zijn met de ordehandhaving, de standaardtermijn verdubbeld kan worden. Dat is in dit geval gebeurd.

Strafrechtelijke proces

De door de KNVB opgelegde stadionverboden staan los van het strafrechtelijk proces van het OM dat momenteel loopt. Ook kan het zijn dat verdere stadionverboden zullen volgen naarmate het onderzoek naar de rellen vordert'', zo liet de KNVB weten.

De Rotterdamse burgemeester is verheugd dat Feyenoord en de KNVB hun verantwoordelijkheid nemen. ''Ze geven hiermee een krachtig signaal af en laten zien dat ze dergelijk gedrag onacceptabel vinden. Zo worden slechtwillenden uitgesloten van de goedwillenden’’, aldus Aboutaleb die zelf ook al enkele stadionverboden uitvaardigde.