RIJSWIJK - Bij het kernafvaltransport dat dinsdag vertrok vanuit Borssele naar Frankrijk is een actievoerder van Greenpeace gearresteerd.

De milieuorganisatie wil niet zeggen waarvoor de actievoerder is aangehouden, maar benadrukt donderdag dat de actie in geen enkel opzicht gevaarlijk is geweest.

''Wij zijn daar bezig geweest met een heel rechtvaardig protest, en zeker niet met een aanslag'', aldus een woordvoerder in een reactie op berichtgeving in De Telegraaf.

Volgens de krant waren activisten van GreenPeace bezig om een kuil te graven onder de rails van de trein die kernafval van Borssele naar Frankrijk zou brengen. Een woordvoerder van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) bevestigde de aanhouding. Nadere informatie kon hij nog niet geven. ''Daarover moet ik eerst overleggen met de officier van justitie.''

Mensenlevens

De PVV haalt uit naar Greenpeace. De milieuorganisatie heeft volgens PVV-Tweede Kamerlid Richard de Mos ''willens en wetens’’ mensenlevens in gevaar gebracht bij de actie.

Volgens De Mos heeft Greenpeace zich schuldig gemaakt aan de ''zoveelste ontoelaatbare actie'’. De partij wil dat de overheid ''alle contacten met deze criminele organisatie’' verbreekt.

De Mos windt zich ook op over de ''lakse houding’’ van de politie die in eerste instantie sprak van een niet noemenswaardig transport. Volgens De Mos blijkt nu dat Nederland ''aan een mogelijke kernramp is ontsnapt'’.

Kuil

De politicus verwijst naar De Telegraaf die donderdag meldt dat activisten van Greenpeace vorige week door de politie werden betrapt toen ze een kuil onder de treinrails voor het kerntransport aan het graven waren.

De Mos heeft over de zaak Kamervragen gesteld aan minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie en staatssecretaris Joop Atsma van Milieu.