AMSTERDAM - Al in 2006 was de top van het openbaar ministerie op de hoogte dat Willem Holleeder opdracht had gegeven tot enkele liquidaties. Belastende verklaringen van kroongetuige Peter La S. werden destijds op zijn verzoek geheim gehouden.

Dat blijkt uit een proces verbaal dat afgelopen maandag is opgesteld door officier van justitie De Haas, zo meldt de NOS. De Haas was destijds verantwoordelijk voor de Criminele Inlichtingen Eenheid.

Reeds in 2006 zou La S. hebben verklaard dat Willem Holleeder, die niet als verdachte wordt gezien binnen het liquidatieproces, opdracht had gegeven voor meerdere liquidaties. Zo vertelde hij dat Holleeder de directe opdrachtgever was van de moorden op Kees Houtman en Thomas van der Bijl.

La S. verzocht destijds de inhoud van zijn verklaringen geheim te houden. Hij vreesde dat zijn familie iets zou overkomen, als naar buiten kwam dat hij belastende verklaringen tegen Holleeder had afgelegd. Willem Holleeder zelf zat op dat moment vast wegens afpersingen.

Alsnog toegevoegd

De verklaringen zijn deze week door het OM toegevoegd aan het procesdossier en naar buiten gebracht nadat La. S. vorige week in de rechtszaal had gezegd een verklaring te hebben afgelegd over de rol van Holleeder.

Of er in verband met de liquidaties een onderzoek loopt naar Holleeder, wilde het OM niet zeggen.