ROTTERDAM - Het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD) noemt een nieuwe aanpak van winkeldieven ''veelbelovend''.

Winkeliers die een dief aanhouden en aangeven bij de politie krijgen daarvoor 151 euro en dat moet betaald worden door de dief.

Het HBD startte in april van dit jaar met een project om de winkeliers aan te moedigen. Sindsdien zijn 1700 claims ingediend en daarvan zijn er al 660 betaald. In een deel van de gevallen werd incassobureau Flanderijn ingezet.

Hendrik Jan Kaptein, die zich bij het HBD bezighoudt met het bestrijden van de winkelcriminaliteit, gaat ervan uit dat de meeste claims tot betaling leiden. Het gaat bij winkeldiefstal vaak om gewone klanten zoals scholieren of bejaarden, die de 151 euro kunnen betalen.

Wennen

Voor de winkeliers is de nieuwe aanpak nog wennen. Eén op de vijf claims voldoet nog niet aan de eisen en moet opnieuw worden ingevuld, maar het gaat steeds beter, aldus het hoofdbedrijfschap.

Tien procent van de winkeliers heeft zich inmiddels aangemeld voor het project. De deelnemende winkeliers krijgen posters en stickers die ze op de winkelruiten kunnen plakken om dieven af te schrikken.