DEN BOSCH - '' Er is wel een stoornis. Dat is het enige dat levenslang in de weg staat.''

De advocaat-generaal van het Openbaar Ministerie (OM) eiste woensdag in het gerechtshof in Den Bosch 24 jaar en tbs met dwangverpleging tegen de man die in februari vorig jaar zijn dochter doodde en zijn zoon probeerde om te brengen.

De 39-jarige man sneed in zijn huis in het Midden-Limburgse Baexem met een mes de keel door van zijn dochter van 8. Bij haar was het dodelijk; zijn 10-jarige zoon overleefde miraculeus.

Langere straf

De eis valt 4 jaar langer uit dan de straf die de rechtbank van Roermond in november oplegde. Het OM vindt dat moet worden meegewogen dat de man in 1995 ook al eens is veroordeeld voor een poging tot doodslag. De reden was toen dezelfde als nu: een vrouw die hem wil verlaten.

De verdediging heeft willen proberen om de man volledig ontoerekeningsvatbaar te krijgen, zodat een gevangenisstraf kan worden afgewend.

Volgens het OM is dat onzin. ''Het enige waar deze man mee bezig is geweest tijdens het proces, is er zo gunstig mogelijk vanaf komen. Wraak, niks anders is de reden van zijn daad.''

Isolement

De raadsman van Faddal H. zei dat zijn cliënt in de weken voor zijn daad in een totaal isolement leefde. ''Hij leefde als een zombie. Een narcistische woede maakte zich van hem meester.’’

Daardoor zou hij de kinderen niet met voorbedachten rade hebben gedood, maar in een opwelling, waardoor hij wellicht volledig ontoerekeningsvatbaar kan worden verklaard.

Een verzoek van de advocaat om een nieuwe rapportage werd door het hof echter geweigerd. De rechters menen voldoende informatie te hebben om over de geestestoestand van de man te kunnen oordelen.