WILLEMSTAD - ''Het rapport van de commissie-Rosenmöller is een aanslag op de democratie van Curaçao, is ontstaan door illegaal handelen en daarom onacceptabel''.

Zo luidt een van de zes moties die door het parlement van Curaçao, de Staten, na een marathonzitting in de nacht van dinsdag op woensdag (lokale tijd) zijn aangenomen.

Anderhalve week geleden presenteerde de commissie-Rosenmöller op Curaçao het rapport onder de titel 'Doe het zelf'.

Daarin werd onder meer voorgesteld een commissie van wijzen in te stellen voor integriteitsonderzoek naar drie ministers. Als Curaçao dat weigert, moet Nederland ingrijpen, zo stelt de commissie.

Hulp

De Staten hebben nu in een motie aangenomen ''alle mogelijke internationale hulp in te roepen'', mocht Nederland daadwerkelijk ingrijpen.

Ook wordt er in een motie op gewezen dat recent onderzoek van het Openbaar Ministerie naar de drie ministers niets heeft opgeleverd, dat de screening van de hele ministersploeg correct is afgerond en niet meer moet worden besproken.

Onderzoek

Volgens de Staten in een andere motie heeft de Curaçaose minister van Justitie aan de procureur-generaal gevraagd strafrechtelijk onderzoek naar Rosenmöller te doen in verband met het vermeend gebruik van privé- en geheime documenten in het onderzoek.

De Staten steunen dat verzoek. Ook moet de directeur van de Centrale Bank, Emsley Tromp, die eerder drie ministers beschuldigde van corruptie, opstappen, zo meent het parlement. Een motie voor het instellen van een commissie kreeg onvoldoende steun.