AMSTERDAM - Orka Morgan wordt toch overgebracht naar een dierenpark op Tenerife. De kans dat ze doodgaat als ze wordt vrijgelaten in de vrije natuur is te groot, zegt staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker woensdagochtend.

Bleker liet weten bij een bezoek aan de orka tegen zijn dochter te hebben gezegd dat Morgan zeker moet worden vrijgelaten als dat kan. "Maar het is geen eerlijke kans die het dier dan krijgt." De verhuizing vindt op zijn vroegst medio volgende week plaats, aldus een woordvoerder van het Dolfinarium in Harderwijk.

Het Dolfinarium wil al langer dat de orka naar zeepark Loro Parque in Tenerife verhuist. Bleker had hiervoor toestemming gegeven, maar begin augustus wisten dierenactivisten van de Orka Coalitie dat via de rechter te voorkomen.

De Orka Coalitie wil dat de orka in zee wordt vrijgelaten. Wetenschappers stelden dat dit onmogelijk is omdat Morgan alleen goede overlevingskansen zou hebben als ze met haar familie wordt herenigd.

De actiegroep heeft aangekondigd opnieuw te proberen te voorkomen dat de orka naar het dierenpark wordt overgebracht. De dierenactivisten zeggen ruim 77 procent zekerheid te hebben dat de familie van de orka is gevonden en willen dat de orka daar wordt vrijgelaten.

Onderzoek

De dierenactivisten trokken de onafhankelijkheid van de wetenschappers in twijfel. De rechter bepaalde toen dat het dier in Harderwijk moet blijven totdat meer onderzoek is gedaan naar mogelijkheden om Morgan terug te zetten in de natuur.

Maandag kondigde de Orka Coalitie aan aangifte te doen van dierenmishandeling omdat de orka nog altijd alleen in een tank zit.

Stappenplan

Het Dolfinarium reageerde verbaasd en stelde dat al een stappenplan is gestart om Morgan langzaam te laten wennen aan een groter bassin met gezelschap. "Iedereen met kennis van zaken weet dat dit niet op slag of stoot kan gebeuren", zei een woordvoerder.

Het Dolfinarium stelde dinsdag ook dat door de tegenwerking van de Coalitie de verhuizing die verbetering moet brengen al 112 dagen langer dan nodig duurt. Het Dolfinarium kondigde toen al aan gewoon door te gaan met het stappenplan om de orka naar een grotere tank over te plaatsen.

Volg de laatste tweets over Morgan via NUlive

Orka Morgan naar dierenpark Tenerife