DEN HAAG - In Nederland zijn deze zomer 414 plekken geteld waar de bodemverontreiniging een direct risico kan vormen voor de gezondheid van mensen.

Een woordvoerster van staatssecretaris Joop Atsma (Milieu) heeft dat bevestigd na een bericht hierover in Trouw woensdag.

Op verzoek van de Tweede Kamer heeft Atsma volgens de woordvoerster met alle provincies en de dertig grootste gemeenten in kaart gebracht hoeveel zogeheten humane spoedlocaties er nog zijn.

Op 1 juli van dit jaar stond de teller op 414, terwijl op 1 juli 2008 er nog 1832 plekken waren met 'potentiële humane risico's'.

Gesaneerd

In 2009 is afgesproken dat de spoedeisende locaties voor 2015 worden gesaneerd of dat tenminste de risico's beheersbaar zijn gemaakt. Provincies en gemeenten zijn daarvoor verantwoordelijk.

Bij humanespoedlocaties gaat het niet alleen om de verontreiniging, maar ook om het gebruik van de grond. De risico's voor de gezondheid zijn bijvoorbeeld groter, als groenten worden gegeten uit een (volks)tuin met een vervuilde bodem of als daarop kinderen spelen.

'Lijst van Atsma'

Zuid-Holland en Noord-Holland zijn met 41 en 40 terreinen op de 'Lijst van Atsma' de meest vervuilde provincies van Nederland, zo blijkt volgens Trouw. Het gaat dan om terreinen waarvoor de provincies verantwoordelijk zijn.

Vlak daaronder eindigen Overijssel (36) en Noord-Brabant (27). Groningen voert met 28 spoedlocaties de lijst van steden aan, gevolgd door Utrecht (23) en Rotterdam (15). De provincies Flevoland (5), Utrecht (7) en Drenthe (8) zijn het schoonst.