BREDA - Tegen twee 19-jarige inwoners van Berkel-Enschot die worden verdacht van doodslag in het Spaanse Lloret de Mar in juli 2008, heeft het Openbaar Ministerie dinsdag voor de rechtbank in Breda 2 jaar jeugddetentie waarvan 4 maanden voorwaardelijk geëist.

Tijdens hun vakantie raakten de dronken jongens in gevecht met een 42-jarige Spanjaard, nadat die zou hebben geprobeerd een portemonnee af te pakken.

Enkele maanden later kwam een meisje, dat in hetzelfde appartement als zij verbleef, naar buiten met het verhaal.

Advocaat Ruud Keller bepleitte vrijspraak voor zijn cliënt. Hij vindt dat alleen een poging tot doodslag bewezen zou kunnen worden, omdat niet is aangetoond dat de jongens het slachtoffer dood hebben achtergelaten.

Hij sluit niet uit dat anderen de 42-jarige Spanjaard een fatale klap of schop hebben toegebracht. Sommige getuigen spreken immers over twee Duits sprekende mannen bij het slachtoffer.

Noodweer

Gaat de rechtbank niet mee in dat verweer, dan doet hij namens zijn cliënt een beroep op noodweer. De jongens zouden uit angst en in blinde paniek hebben gereageerd op de Spanjaard.

Uit Spaans onderzoek is volgens Keller gebleken dat het slachtoffer leed aan schizofrenie en dat hij zeer agressief kon zijn als hij zijn medicijnen niet innam.

De advocaat stelt dat geen sporen van de hem voorgeschreven medicatie in het bloed van de Spanjaard zijn aangetroffen, maar wel alcohol.

Uitspraak over twee weken.