MAASTRICHT - Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep tegen de vrijspraak van Anita C. uit Geleen voor moord dan wel doodslag op drie van haar pasgeboren baby's.

Volgens de rechtbank in Maastricht was niet te bewijzen dat de kinderen na de geboorte hebben geleefd en dat hun moeder ze heeft gedood.

Het OM had bij de rechtbank 8 jaar gevangenisstraf voor C. geëist voor twee keer kindermoord en eenmaal kinderdoodslag.

Drie deskundigen deden onderzoek naar de doodsoorzaak van de baby's. De stoffelijke resten waren echter te ver vergaan om conclusies te kunnen trekken, zo vinden twee van de pathologen.

Aanvechten

Het OM vecht de vrijspraak aan, omdat in het vonnis afwegingen staan, die het niet ''zonder meer'' kan onderschrijven. Het gaat dan met name om de conclusies van de betrokken deskundigen, stelt het OM.

Een andere reden voor justitie om in hoger beroep te gaan, is dat het een hier een ''buitengewoon ernstige zaak betreft met een grote maatschappelijke impact''. ''Een hernieuwde beoordeling is daarom gerechtvaardigd'', aldus het OM.

Vertrouwen

De advocaat van Anita C., René Corten, begrijpt vanuit de optiek van het OM dat het in beroep gaat. ''Ik zie ook het hoger beroep met vertrouwen tegemoet'', benadrukt hij.

Wel vindt de raadsman het hoger beroep vervelend voor zijn cliënt. ''Ze blijft nu nog zeker een jaar in onzekerheid, want zolang zal het hoger beroep ongeveer in beslag nemen. Haar leven zal daarom ook zo lang in ieder geval nog stil blijven staan.''