AMSTERDAM - Een nieuwe getuige in het liquidatieproces Passage wordt afgeschermd van pers en publiek gehoord. Bovendien zal de man vermomd worden voor de verdachten tegen wie hij verklaart.

De rechtbank heeft dinsdag besloten aan de eisen van het Openbaar Ministerie (OM) tegemoet te komen.

Het OM vroeg de in de gerechtsbunker aanwezige pers bovendien de getuige niet bij naam te noemen, maar slechts met een enkel initiaal (W.) aan te duiden.

De 63-jarige getuige heeft maandag verklaard dat hij midden jaren '90 onder anderen van drugsbaron Henk Rommy heeft gehoord wie er verantwoordelijk zijn voor vijf afrekeningen in 1993. Rommy zou zelf de opdrachtgever zijn geweest van een dubbele moord in Antwerpen, die eveneens in het kader van Passage wordt behandeld.

De getuige behoorde destijds tot het misdaadnetwerk van Rommy, die momenteel een lange celstraf in de Verenigde Staten uitzit.

Begunstigingsgetuige

De getuige kan belastende verklaringen afleggen over drie zaken uit 1993, die in het megaproces Passage worden behandeld. In ruil voor zijn verklaringen heeft justitie hem bepaalde toezeggingen gedaan.

De man is geen kroongetuige maar een zogeheten begunstigingsgetuige. Hij is geen verdachte in Passage en heeft geen overeenkomst met het OM, zoals kroongetuige Peter la S..

La S.

La S. moet zijn plek in de speciale getuigenbox in de zittingszaal van de bunker afstaan aan getuige W., als het aan het OM ligt. La S. en zijn raadsman kunnen het verhoor elders in het gebouw via een geluids- of videoverbinding volgen.

Enkele advocaten hebben bezwaar gemaakt tegen de speciale maatregelen rond het verhoor van de nieuwe getuige, omdat zij vinden dat hun cliënten moet kunnen zien of zij hem kennen. De rechtbank beraadt zich momenteel.