AMSTERDAM - Turkse Nederlanders eisen een schadevergoeding van de Nederlandse staat, omdat zij jaren ten onrechte kosten hebben moeten maken voor een inburgeringsexamen.

De Stichting Inburgeringsleed die hiervoor is opgericht gaat zich hier sterk voor maken.

De Centrale Raad van Beroep bepaalde in augustus dat Turken niet inburgeringsplichtig zijn. De eisen die de Nederlandse staat had gesteld, waren in strijd met een overeenkomst tussen Turkije en de Europese Unie.

De stichting wil nu namens de groep die het examen de afgelopen jaren gedaan hebben de gemaakte onkosten terugeisen. De stichting streeft naar een schadevergoeding van gemiddeld vijfduizend euro per persoon.

Reiskosten

In de eis zijn de examenkosten meegenomen, maar ook de reiskosten naar de examenlocatie en telefoonkosten.

Ook moet een gedeelte van het bedrag immateriële schade compenseren, omdat door het examen huwelijkspartners pas na het behalen van het examen naar Nederland mochten reizen.

Advocaat

Advocaat van de stichting Bilal Coskun zegt te hopen dat een derde tot twee derde van de dertigduizend slachtoffers zich aansluit.

De schade voor de Nederlandse staat, als de gezamenlijke claim wordt toegewezen, kan hierdoor oplopen tot tussen de vijftig en honderd miljoen euro. Voordat de stichting contact met de media had opgezocht, hadden zich ongeveer tweeduizend belangstellenden gemeld.