ZUTPHEN - De Orka Coalitie doet dinsdagochtend aangifte bij het Openbaar Ministerie tegen het Dolfinarium wegens dierenmishandeling. Dat liet de organisatie maandagavond weten.

Het Dolfinarium brengt het welzijn van orka Morgan in gevaar door haar ruim 15 maanden eenzaam in een te kleine tank te houden, stelt de Orka Coalitie. Ook kan het dier onder meer niet zwemmen, jagen en spelen, vindt de actiegroep.

Morgan werd een jaar geleden verzwakt uit de Waddenzee gevist. In Harderwijk kwam het dier weer op krachten.

De coalitie wil dat het zeezoogdier wordt teruggezet in de natuur, zodat de jonge vrouwtjesorka een kans krijgt terug te keren naar haar familie. Volgens de activisten worden orka's gestrest en agressief van de kleine bassins in parken.

Het Dolfinarium wil Morgan verhuizen naar een dierenpark op Tenerife, maar de Orka Coalitie verzette zich daar met succes tegen.

Begin augustus bepaalde een rechtbank dat er meer onderzoek gedaan moet worden naar de juiste verblijfplaats voor het jonge dier. Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie verleende het attractiepark eind juli een vergunning voor de verhuizing naar Spanje.

Sterven

De coalitie verzette zich tegen de verhuisplannen omdat Morgan vroeg zou sterven in het Loro Parque op het Canarische eiland Tenerife. Orka's, een bedreigde diersoort, zouden gestrest en agressief worden van de kleine bassins in parken.

De activisten willen dat Morgan wordt uitgezet in Deltapark Neeltje Jans in een afgesloten baai van de Oosterschelde. Daar zou ze meer ruimte hebben en langzaam kunnen wennen aan de vrijheid. De coalitie zegt al een orkafamilie bij Noorwegen te hebben gevonden, waarvan het stemgeluid overeenkomt met dat van Morgan.

Eigen voedsel

Het Dolfinarium meent juist dat de jonge Morgan in de natuur vroeg doodgaat. Ze zou nog niet hebben geleerd om haar eigen voedsel te vinden en contact te maken met soortgenoten. Het natuurpark wilde niet op de aangekondigde aangifte reageren.