HILVERSUM - Een kwart van de politieagenten grijpt niet in bij risicovolle situaties. Ze zijn te slecht getraind, bang voor grof geweld of er is te weinig ondersteuning ter plaatse.

Dat staat in een nog vertrouwelijk onderzoek van de Nederlandse Politieacademie, waarop het televisieprogramma Nieuwsuur de hand heeft weten te leggen.

Ruim 4400 agenten werd gevraagd naar hun ervaringen. Uit het onderzoek blijkt ook dat agenten geweld uit de weg gaan omdat ze te weinig rugdekking van hun chefs krijgen.

In juni kwam uit een onderzoek in opdracht van de top van de politie, de Raad van Korpschefs, het gebrek aan weerbaarheid bij de politie in Nederland ook al naar boven. Politiemensen krijgen vaak geestelijke en/of lichamelijke problemen door het zware werk dat ze moeten doen.

Extra training

Een woordvoerder van minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie stelde dat sinds juni actie wordt ondernomen om de fysieke en mentale weerbaarheid van agenten te vergroten, onder meer door extra training. Op het rapport dat maandag naar buiten kwam, wilde het ministerie nog niet reageren omdat het om een concept zou gaan.

''Politieagenten voelen zich niet te allen tijde gesteund door de leiding van de politie, het gezag en de politiek", aldus Han Busker, voorzitter van de Nederlandse Politiebond (NPB). Volgens de NPB moeten er onder andere meer schiettrainingen komen en moet er meer getraind worden op aanhoudingen.

Geschrokken

Tweede Kamerlid Attje Kuiken van de PvdA zei dat de signalen haar ook niet nieuw voorkomen, maar ze is wel van het nieuwe onderzoek geschrokken.

Volgens haar mogen mensen verwachten dat politiemensen optreden als dat nodig is en moet ervoor gezorgd worden dat de training van agenten verbetert. Daarnaast moet er volgens Kuiken een beter vangnet komen om te voorkomen dat politiemensen geestelijke en/of lichamelijke klachten krijgen.