HILVERSUM - Driekwart van de Nederlanders steunt de monarchie, maar een groeiend aantal vindt het wel tijd voor modernisering van het koningschap.

Dat blijkt maandag uit een onderzoek van Bureau Synovate in opdracht van de NOS onder 500 Nederlanders van 18 jaar en ouder.

Ruim een kwart van de Nederlanders geeft inmiddels de voorkeur aan een meer ceremonieel koningschap.

Daar tegenover staat ruim 50 procent van de ondervraagden die tevreden zijn met de monarchie in zijn huidige vorm. Voor 11 procent van de Nederlanders mag de monarchie worden afgeschaft. 9 procent heeft geen mening.

Wettelijke invloed

In april van dit jaar vond volgens de NOS nog 33 procent dat de koning geen wettelijke invloed meer moet hebben, nu is dat 37 procent. Vijf jaar geleden deelde 25 procent die mening.

Een meerderheid (65 procent) meent dat Willem-Alexander het koningschap moet moderniseren als hij op de troon zit.

Toch denkt 40 procent dat hij dat niet zal doen. Overigens vindt een stijgend aantal Nederlanders (45 procent) het niet meer van deze tijd dat het oudste kind automatisch troonopvolger is.

Willem-Alexander

De ondervraagden geven koningin Beatrix een 7,6 voor de manier waarop zij haar functie uitoefent. Willem-Alexander moet het doen met een 7,0. Een meerderheid heeft vertrouwen in hem als aanstaande koning.

Aanleiding voor het onderzoek is een debat over de toekomst en de positie van de monarchie dat de NOS maandagavond vanaf 21.00 uur live uitzendt op Nederland 2.