AMSTERDAM - Directeur Ingrid Thijssen van de Nederlandse Spoorwegen (NS) betreurt de ophef die vrijdag is ontstaan rondom de plaszak.

Volgens haar heeft de NS de hoon van Nederland over zich heen gekregen.

Een NS- woordvoerder bevestigt een bericht maandag in De Telegraaf dat Thijssen een brief aan het personeel heeft gestuurd waarin ze onder meer schrijft dat ze de kritiek onterecht vindt en dat de NS in zijn hemd is gezet.

"We kregen de hoon van Nederland over ons heen", schrijft de directeur in de brief. "Het middelpunt van pure spot worden is kwetsend voor iedereen die bij NS werkt."

Toen bekend werd dat de NS plaszakken aan de uitrusting van stoptreinen zonder toilet wil toevoegen, kreeg de zaak internationale media-aandacht.

Verontwaardigd

Vakbonden reageerden verontwaardigd. Onder meer omdat bij gebrek aan afgezonderde ruimtes werd geopperd de cabine van de machinist in noodgevallen als toilet te gebruiken.

Passagiers met hoge nood zouden daar dan de plaszak kunnen gebruiken. Machinisten voelden er volgens de krant achter weinig voor hun werk tussen plasspetters te moeten doen.

Werkplek

Thijssen vindt het niet goed dat een treinreiziger de plaszak gebruikt in de lege cabine van de Sprinter-machinist, zoals de NS vorige week nog zei. ''De cabine is een werkplek. Het NS-personeel beslist waar de plaszak in het uiterste noodgeval gebruikt kan worden."

Thijssen zegt het vervelend te vinden dat hierover verwarring is ontstaan.

Ook zouden de media de zaak hebben uitvergroot. Als een trein zonder toiletten strandt, is de NS volgens de directeur liever met een plaszak verlegen dan om een plaszak verlegen.