SCHIEDAM - Voormalig burgemeester Wilma Verver van Schiedam verzet zich tegen het vernietigende rapport dat het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) over haar heeft opgesteld.

Zij heeft een tegenrapport laten opstellen dat zij dit weekeinde heeft ingeleverd bij de Accountantskamer, de tuchtrechtelijke instantie die klachten tegen accountants beoordeelt.

Dat heeft haar woordvoerder zondag gemeld. Volgens Verver is het rapport van BING ''in strijd met de grondbeginselen integriteit, objectiviteit, deskundigheid en zorgvuldigheid''.

Verver had begin september al aangekondigd dat zij de onderzoekers van BING zou gaan aanklagen. Maar met haar tegenrapportage onderbouwt zij ook haar grieven jegens de rapporten die haar doen en laten veroordelen, stelt haar zegsman.

Oordeel

Hij wil niet zeggen wie het onderzoek naar het BING-rapport heeft verricht. ''Maar alle media en de voltallige gemeenteraad zijn op het oordeel van dat rapport af gegaan’’, legt hij uit.

De woordvoerder wil nog niet zeggen wat voor consequenties Verver er aan verbindt als de Accountantskamer haar in het gelijk stelt. ''Maar feit is dat zij flinke reputatieschade heeft opgelopen door alle uitlatingen van BING.''

Volgens Verver waren er genoeg mensen wel te spreken over haar functioneren als burgemeester.

Vernietigend

Het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten deed op verzoek van de Schiedamse gemeenteraad onderzoek naar het functioneren van Verver als burgemeester en bracht een vernietigend rapport uit. Verver zou zich onder meer schuldig hebben gemaakt aan belangenverstrengeling en machtsmisbruik.

De gemeenteraad schaarde zich achter de conclusies van BING. De vier wethouders, die het verwijt kregen te weinig te hebben gedaan om Verver te corrigeren, dienden hun ontslag in.