ROTTERDAM - De rechter-commissaris in Rotterdam heeft vrijdag bepaald dat zes verdachten in een strafrechtelijk onderzoek naar afpersing en het witwassen van crimineel geld voorlopig vast blijven zitten.

Onder hen is Harrie S., een prominent lid van de Amsterdamse afdeling van de Hells Angels. Dat heeft het Openbaar Ministerie bekendgemaakt.

De Nationale Recherche arresteerde dinsdag tijdens een grootscheepse actie tien verdachten. Van hen zijn er drie donderdag heengezonden. De onderzoeksrechter zag vrijdag in één geval geen grond voor voortzetting van de detentie. Onder de verdachten die achter slot en grendel zitten, is één vrouw.

Moszkowicz

Harrie S. werd vrijdag zonder advocaat aan de rechter-commissaris voorgeleid. Het OM heeft advocaat Bram Moszkowicz de toegang tot zijn cliënt ontzegd, omdat het het onwenselijk vindt dat de raadsman ook voor medeverdachte Donald G. optreedt. Ook G. blijft voorlopig in het huis van bewaring.

Het OM heeft wettelijk gezien de mogelijkheid een raadsman maximaal 6 dagen bij een verdachte weg te houden, bijvoorbeeld in belang van het onderzoek. Moszkowicz heeft vrijdag bij de rechtbank geprotesteerd tegen deze ingreep.

De rechtbank besluit maandag of de maatregel terecht is genomen. Een aan S. toegevoegde raadsman heeft zich teruggetrokken. ''S. heeft aangegeven dat hij mij als raadsman wilde'', aldus Moszkowicz vrijdag.

Woningen

De arrestaties van dinsdag gingen gepaard met een reeks doorzoekingen van woningen en bedrijven in diverse gemeenten. Justitie legde beslag op tal van goederen en bescheiden, waaronder een viertal woningen, 12 auto's, een grote hoeveelheid antiek, horloges, sieraden en huisraad.

Harrie S. is de enige Hells Angel onder de verdachten. Hij kwam eerder in het nieuws door zijn bemoeienis met het Amsterdamse luxebordeel Yab Yum.

Dit is op last van de gemeente gesloten, omdat het Amsterdamse stadsbestuur vreesde dat S. het etablissement feitelijk runde. S. was in 2007 ook verdachte in het proces tegen de Angels, dat door blunders van justitie onderuitging.