DEN HAAG - De op non-actief gezette bestuursvoorzitter van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA), Nurten Albayrak, eist woensdag in een kort geding bij de rechtbank in Den Haag dat ze weer aan het werk mag.

Albayrak is volgens minister Gerd Leers (Immigratie & Asiel) op non-actief gesteld vanwege haar salaris.

De bewindsman meldde de Tweede Kamer onlangs dat hij met de raad van toezicht een ''inconsistentie'' constateerde in de informatie die ze leverde over haar bezoldiging.

De bestuurster kwam recent in opspraak, nadat COA-medewerkers in de media anoniem hun beklag over haar hadden gedaan.

Ze zou de sfeer verzieken, te veel geld verdienen, niet naar de mensen in het veld luisteren en zo geld verkwanselen, onder meer aan niet-bestede opvangplekken. Ook zouden er opvallend veel directeuren zijn vertrokken.

Angstcultuur

Volgens Leers hebben in de afgelopen 7 jaar 20 directeuren het COA verlaten. De meesten wegens een carrièrestap of omdat hun contract afliep, meldde de raad van toezicht hem. Die raad laat Rein Jan Hoekstra een onafhankelijk onderzoek doen naar de vermeende angstcultuur bij het COA. Hij is lid van de Raad van State.

Het gerommel in het bestuur is voor vakbond Abvakabo FNV een extra punt van zorg. Het personeel van het COA krijgt de komende tijd volgens de bond al veel te verduren, omdat het orgaan 40 procent van de banen gaat schrappen.