ROTTERDAM - De rechter-commissaris in Rotterdam heeft Hells Angel Harrie S. vrijdag voor 14 dagen in bewaring gesteld, zoals gevorderd door het Openbaar Ministerie (OM).

S. is zonder raadsman aan de onderzoeksrechter voorgeleid, omdat het OM advocaat Bram Moszkowicz de toegang tot zijn cliënt heeft ontzegd.

S. werd dinsdag opgepakt tijdens een grootscheepse actie van de Nationale Recherche in een onderzoek naar afpersing en witwassen van crimineel geld. In totaal arresteerde de recherche zeven mannen en drie vrouwen.

Moszkowicz treedt niet alleen voor S. als advocaat op, maar ook voor medeverdachte Donald G. Het OM vindt dat onwenselijk en heeft Moszkowicz gezegd dat hij moest kiezen.

Het OM heeft op basis van een artikel uit het Wetboek van Strafvordering de mogelijkheid een raadsman bij een verdachte weg te houden.

Moszkowicz

Omdat Moszkowicz weigerde te kiezen, heeft het OM dat voor hem gedaan. S. kreeg vervolgens een andere advocaat toegevoegd, maar deze heeft zich teruggetrokken. ''S. heeft aangegeven dat hij mij als raadsman wilde'', aldus Moszkowicz vrijdag.

Moszkowicz heeft bezwaar aangetekend tegen de OM-maatregel bij de rechtbank. Deze buigt zich hier vrijdagmiddag over.

De rechtbank kan de maatregel, die maximaal 6 dagen van kracht kan blijven, sanctioneren, tenietdoen of aanpassen, aldus een woordvoerder van het OM.

Voorgeleid

Vrijdag worden alle verdachten in de zaak aan de rechter-commissaris voorgeleid. De arrestaties gingen dinsdag gepaard met de doorzoeking van 21 woningen en twee bedrijven.

Justitie legde beslag op onder meer een aantal woningen, auto's, administratie en twee vuurwapens met munitie.