AMSTERDAM - De 27-jarige verdachte van ontucht met ruim dertig jongeren in het Friese Harlingen, kon drie jaar ongestoord zijn gang gaan.

Dat bevestigt het Openbaar Ministerie (OM in Leeuwarden donderdag naar aanleiding van berichtgeving in het NRC Handelsblad.

De krant sprak medewerkers van de voetbalvereniging waarvan de verdachte en een groot aantal van de slachtoffers lid zijn. Volgens hen gaat het om Jasper D., jeugdtrainer bij VV. Harlingen.

Volgens het OM kende de Harlinger de kinderen, vooral jongens maar ook meisjes, behalve van de voetbalclub ook uit de buurt. De zedenzaak kwam eind september aan het licht en werd woensdag door het OM bekendgemaakt.

Lopen

Justitie meldde eerder al dat de Harlinger niet wordt verdacht van “de meest verregaande vorm van ontucht”.

Een zegsvrouw van het OM laat donderdag weten dat de verdachte onder meer de jongeren over zijn lichaam liet lopen en op hem liet staan. De verdachte was daarbij soms naakt, de slachtoffers nooit.

Dit is te zien op foto- en videomateriaal dat in het huis van de verdachte is aangetroffen. Omdat het volgens het OM duidelijk is dat de verdachte de handelingen liet uitvoeren met als doel seksueel te worden geprikkeld, spreekt het van ontucht.

De publiciteit over de zaak heeft sinds woensdag niet tot meer meldingen van slachtoffers geleid, zo laat het OM desgevraagd weten. De ruim dertig jongeren zijn allemaal in de leeftijd van 11 tot 16 jaar.