AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam heeft donderdag bepaald dat Gennaro P., de zogeheten Damschreeuwer, een jaar celstraf krijgt, waarvan zes maanden voorwaardelijk.

Een bijzondere voorwaarde is dat P. de komende vijf jaar niet meer aanwezig mag zijn bij de dodenherdenking op de Dam.

De Damschreeuwer en zijn advocaat waren niet aanwezig in de rechtbank en gaan in beroep tegen de uitspraak. P. is van plan toch naar de herdenking op de Dam te gaan, zo zegt hij in een reactie op AT5.

Hij slaakte op 4 mei 2010 tijdens de twee minuten stilte op de Dam een lange, luide kreet. Een volgens de rechtbank ''ijzingwekkend harde kreet'' die 4 seconden duurde.

Gedronken

Daarvoor had P., uitgedost als orthodoxe Jood, zich hinderlijk in de menigte gedragen en een paar mensen opzijgeduwd. Naar eigen zeggen had hij gedronken. De kreet is het begin van alle commotie geweest, aldus de rechtbank, die daarmee het standpunt van het Openbaar Ministerie deelde.

Het is P.'s schuld dat er mensen gewond zijn geraakt. Er is, aldus het vonnis, een oorzakelijk verband tussen de door P. geslaakte kreet en het letsel. De rechtbank tekende aan dat de schrik over de aanslag op de bus van de koninklijke familie in Apeldoorn, tijdens Koninginnedag 2009, er nog in zat.

Damschreeuwer voor rechtbank