WILLEMSTAD - Op Curaçao groeit de aversie tegen de 'bemoeizucht' van Nederland.

Naar aanleiding van de commisie-Rosenmöller, die onlangs voorschreef dat Curaçao de integriteit van enkele ministers moet onderzoeken, stelt de parlementsvoorzitter van Curaçao dat Nederland zelf moet onderzoeken hoe integer de ministers Hillen, Leers en minister-president Rutte eigenlijk zijn.

Voorzitter Ivar Asjes van het parlement stelde woensdagavond dat Hillen als Eerste Kamerlid veel geld zou hebben gekregen van de tabakslobby.

Rutte

Rutte zou zijn veroordeeld in 2007 wegens aanzetten tot rassendiscriminatie en dat ook Leers niet brandschoon is vertrokken als burgemeester van Maastricht.

De commissie, onder leiding van Paul Rosenmöller, stelde onlangs dat Curaçao een commissie moet instellen om de integriteit van premier Schotte en twee andere ministers te onderzoeken.

Als dat niet gebeurt, moet Nederland volgens Rosenmöller ingrijpen. De commissie noemde het ''heel onwaarschijnlijk dat alle ministers van de huidige regering zouden zijn benoemd als er voor de benoeming volledige screening naar hun integriteit zou hebben plaatsgevonden''.