MÜNCHEN - De taxi's van Amsterdam scoren niet best bij een Europese vergelijking. Ze komen niet verder dan de 19e plaats bij een onderzoek in 22 Europese steden.

Dat blijkt uit onderzoek dat de Duitse automobilistenorganisatie ADAC donderdag op haar website heeft gepubliceerd.

De organisatie stuurde proefpersonen op pad in 22 Europese steden. Die beoordeelden de chauffeur, de taxi, de route en de prijs.

Volgens het Europese onderzoek deugt de helft van de onderzochte chauffeurs niet. Ze missen rode lichten en rijden omwegen, rommelen met de rekening of weigeren botweg de passagier mee te nemen.

Rotterdam

De Rotterdamse taxi's staan op de tiende plaats in de ranglijst. De slechtste taxi's van Europa rijden in de Sloveense hoofdstad Ljubljana, aldus het onderzoek.

De beste zijn te vinden in Barcelona: groot pluspunt is dat de chauffeurs daar erg hulpvaardig zijn.

Verbeteren

De gemeente Amsterdam is ''al heel lang doordrongen van de noodzaak om de Amsterdamse taximarkt te verbeteren’’. Dat zei een woordvoerster donderdag in een reactie op het onderzoek.

De hoofdstad staat volgens de zegsvrouw al heel lang te popelen om de taximarkt aan te pakken. De gemeente had daar echter jarenlang nauwelijks mogelijkheden toe. Daar is pas begin deze maand verandering in gekomen. Toen ging namelijk de nieuwe taxiwet in, die gemeenten de mogelijkheid geeft extra eisen stellen aan chauffeurs