AMSTERDAM - Sterke wiet en hasj worden harddrugs. Het gaat om cannabis waarin meer dan 15 procent van de werkzame stof THC zit.

Dat betekent dat deze middelen niet meer in een coffeeshop over de toonbank mogen gaan.

Dat voorstel staat vrijdag op de agenda van de ministerraad, hebben ingewijden woensdag gezegd. Een commissie adviseerde eerder om sterke cannabis niet meer te gedogen.

Het THC-gehalte van nederwiet, dat goed is voor bijna driekwart van de verkoop, ligt nu tussen de 15 en 18 procent.

De risico's op verslaving en psychotische stoornissen worden dan te hoog, vond de commissie. Maar de branche reageerde afwijzend op het advies. Het Platform Cannabisondernemingen Nederland vindt het onzinnig om sterke cannabis tot harddrug te betitelen.

Tests

In een laboratorium kan het THC-gehalte van cannabis vastgesteld worden, maar kant-en-klare tests zijn niet voorhanden. D66 bepleit regulering van de wietteelt, zodat van de producenten kan worden gevraagd hun wiet niet te sterk te maken.

De deskundigen adviseerden ook om partydrug GHB op de lijst met harddrugs te zetten. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) liet eerder al weten dit over te nemen.

Niet alleen de acute gezondheidsproblemen, maar ook het aantal gevallen van verslaving aan GHB is de laatste tijd flink gegroeid.