AMSTERDAM - De politie heeft eind september een 27-jarige man uit Harlingen aangehouden die wordt verdacht van ontucht op grote schaal.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) in Leeuwarden zijn ruim 30 jongeren in de leeftijd tussen 11 en 16 jaar het slachtoffer geworden, zo meldde het woensdag.

Het gaat om een jeugdtrainer van de voetbalvereniging Harlingen die daar sinds anderhalf jaar actief is, bevestigt jeugdvoorzitter Wessel Regtop van de club. Hij benadrukt dat de zedendelicten zich niet afspeelden rond de vereniging.

Het OM beschuldigt de man ervan dat hij filmpjes en foto's maakte terwijl de jongeren ''in geklede toestand verdachte handelingen bij hem uitvoerden''. Dat gebeurde steeds in de woning van de man.

Afbeeldingen

Tot nu toe zijn geen afbeeldingen aangetroffen waarop met de jongeren zelf ontuchtige handelingen zijn gepleegd. De betrokken kinderen en hun ouders is hulpverlening aangeboden.

In juli van dit jaar kwamen bij de politie de eerste meldingen binnen van ouders die bij de verdachte ''vreemde gedragingen'' constateerden. Tijdens een doorzoeking van de woning werd apparatuur in beslag genomen. Tot nu toe zijn vier aangiftes tegen de man gedaan.

Voetbalvereniging

Volgens het OM kende de Harlinger de kinderen, vooral jongens maar ook meisjes, uit de buurt en van de voetbalvereniging.

''Het waren ook wel eens vriendjes van kinderen die eerder al bij hem thuis waren’’, zegt woordvoerster Melanie Kompier. Het beeldmateriaal was voor eigen gebruik. Er zijn geen aanwijzingen dat de man het materiaal verspreidde.

Vrijwillig

Het OM zegt dat het niet gaat om de meest verregaande vorm van ontucht. De kinderen zouden vrijwillig de handelingen hebben verricht. ''In een aantal gevallen is het overduidelijk ontucht, in sommige gevallen moeten we het materiaal nog beter bekijken.’’

Burgemeester Paul Scheffer van Harlingen is verslagen en verbijsterd. ''Mijn gedachten gaan uit naar de ouders en de kinderen.’’ Volgens Scheffer maakt de voorzitter van de voetbalvereniging ''zich zorgen in hoeverre de vereniging een spil is geweest. Dat moet de komende tijd blijken.’’