AMSTERDAM - Nederlandse automobilisten moeten meer doen om zich op de winter voor te bereiden.

Dat concludeert de ANWB op basis van een onderzoek door bureau Ruigrok Netpanel.

Autorijders zouden zich vaak laten verrassen door de plotseling invallende winter, wat voor irritaties in het verkeer zorgt.

Tachtig procent van de ondervraagde automobilisten verwacht half november voor het eerst last te hebben van sneeuw, ijzel of vorst. Vorig jaar diende de eerste nachtvorst zich echter al aan op 17 oktober.

De ANWB liet autobezitters vragen hoe ze zich voorbereiden. Bijna vier op tien gaven aan hun auto niet voor de winter te laten controleren. Van de automobilisten past 'slechts' 41 procent zijn rijgedrag aan en gaat langzamer rijden en afstand bewaren bij ijzel en mist.

Sneeuwvrij

Als de auto is ondergesneeuwd is, laat 43 procent een deel van de sneeuwlaag bij vertrek gewoon op de auto liggen. Bovendien laat bijna de helft van de automobilisten de motor stationair draaien tijdens het sneeuw- en ijsvrij maken van de auto, tegen alle milieuadviezen in.

In de meeste auto's is wel een ijskrabber te vinden, maar doorgaans geen warme jas of deken.

Ergernissen

De grootste ergernis in de winter zijn automobilisten die geen afstand houden, gevolgd door chauffeurs die hard blijven rijden. Op drie staat de laaghangende zon, die net iets irritanter is dan beslagen ramen. Startproblemen en bevroren sloten staan op respectievelijk plaats zeven en acht.