DEN HAAG - De jongeren die maandagavond in opstand kwamen in de jeugdgevangenis Teylingereind in Sassenheim, waren het niet eens met de huisregels en de kwaliteit van het eten.

Dat heeft het ministerie van Justitie dinsdag gezegd. Aan de negen zijn geen toezeggingen gedaan. Na gesprekken met drie onderhandelaars gaven zij zich over.

Dat zei staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) dinsdag in antwoord op vragen uit de Tweede Kamer. De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) zoekt nog uit wat er precies is gebeurd. Een van de vragen die moet worden beantwoord, is of de negen jongeren wel bij elkaar konden zitten.

De vraag is ook nog of de groep binnen Teylingereind uit elkaar gehaald kan worden of dat er jongeren naar een andere inrichting moeten. Mogelijk gaan later de Inspectie voor de Gezondheidszorg of de Inspectie voor de Sanctietoepassing nog onderzoek doen naar het incident.

Schade

Er vielen geen gewonden en de jongeren hebben ook geen personeel gegijzeld. Wel hebben de jonge delinquenten aanzienlijke schade aangericht. Er is aangifte van onder meer vernieling gedaan.

De betrokkenen jongeren zijn na het incident voor 2 dagen afzonderlijk opgesloten. Uit gesprekken moet blijken wat hun rol was bij de opstand, waarna de gevangenisdirecteur hen disciplinair kan straffen. Dan kan het gaan om een geldboete, een tijdje geen bezoek mogen ontvangen of uitsluiting van activiteiten.