HELMOND - De gemeente Helmond heeft na de demonstratie van de extreem rechtse Nederlandse Volks-Unie (NVU) zaterdag enkele schadeclaims en diverse klachten en bezwaarschriften ontvangen.

Burgemeester Fons Jacobs heeft dat in een brief aan de gemeenteraad geschreven.

Het is mogelijk dat bedrijven en particulieren nog meer claims indienen maar de insteek van de gemeente is dat het overheidsoptreden rechtmatig was, aldus de burgemeester.

Bewoners en winkeliers in de buitenwijk Brouwhuis klaagden zaterdag massaal over de late aankondiging een dag van tevoren van de route van de demonstratie door hun wijk, die helemaal werd afgesloten voor mensen van buitenaf.

De burgemeester is overtuigd dat door de late openheid van zaken een voorspelde confrontatie tussen de demonstranten en antifascisten is voorkomen.

Recht

Vanwege bouwactiviteiten rondom het Centraal Station en omdat het centrum moeilijk was af te sluiten, viel het oog op een woonwijk.

Op basis van jurisprudentie heeft de NVU het recht om in een woonwijk te demonstreren. De keus viel op Brouwhuis vanwege de aanwezigheid van een treinstation en omdat de wijk volledig was af te sluiten.

Confrontatie

Op de rand van de woonwijk wist de ME een confrontatie tussen lokale jeugd en de demonstranten ternauwernood te voorkomen. De politie arresteerde negen mensen.

Volgens de burgemeester komen de meeste arrestanten uit Helmond en gaat het vooral om Marokkaanse en Molukse jongeren en supporters van Helmond Sport.