UTRECHT - De meeste Nederlandse huisartsen draaien donderdag een zondagdienst. Dat betekent dat hun patiënten moeten aankloppen bij de huisartsenpost.

Dat heeft de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) dinsdag gezegd. De huisartsen houden donderdag in Amsterdam een protestbijeenkomst tegen de bezuinigingen van het kabinet.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) zal bij calamiteiten achteraf controleren of de huisarts heeft gezorgd voor goede vervanging, heeft een woordvoerster dinsdag laten weten.

Er zijn in Nederland ongeveer 8000 huisartsen. De LHV verwacht donderdag in de RAI ongeveer 7000 demonstranten, maar daar zitten volgens een woordvoerster ook assistenten en huisartsen in opleiding bij.

Afwezigheid

Volgens de LHV hebben de meeste huisartsen hun patiënten op de hoogte gebracht van hun afwezigheid. Er zijn ook mededelingen gedaan in huis-aan-huisbladen.

Volgens de inspectie weten de huisartsen dat ze zelf verantwoordelijk blijven voor een goede hulpverlening aan de patiënten, ook als ze afwezig zijn.

De spoedlijn die binnen 30 seconden door een gekwalificeerde zorgverlener moet worden opgenomen, kan worden doorgeschakeld naar de vervangende huisarts, aldus de IGZ.